Påverkan

 • I en riktig demokrati är alla med och bestämmer

  Sverige är en demokrati, men varför tar alla inte sin rättig- och skyldighet att rösta vid valen? Varför röstar endast 40 % i EU-valet och cirka 85 % i riksdagsvalet? Alla, som har rösträtt, har möjlighet att säga sin mening och har rätten att rösta blankt, men varför väljer en del att inte rösta över huvud taget? Om man inte går och röstar och överlåter sin "röst" till Någon Annan, är det en diktatur eller en demokratisk diktatur, eller vill vi ha en demokrati där alla säger sin mening i saker och ting som berör individer i konkreta frågor och samhället i stort? Vi vill att alla är med och bestämmer!

 • Hur kan jag påverka?

  Att vara en engagerad samhällsmedborgare är både en rättighet och skyldighet! För all makt utgår från folket och riksdagen är folkets företrädare, som det står i regeringsformen. Du behöver inte arbeta som retorikkonsult, utan det viktiga är att du brinner för någon fråga och därmed ha förmåga att kunna påverka saker, både långsiktigt och kortsiktigt.

  Även ideellt arbete är en form att engagera sig och du kan bland annat engagera dig partipolitiskt och vara förtroendevald inom fackligt arbete.

 • Få tips om engagemang från Unicef

  • Fotbollsglädjen är universell - UNICEF Sveriges blogg
   Idrott och lek har många fördelar. Det förbättrar både fysisk och psykisk hälsa och hjälper barn att lära sig interagera och samarbeta med varandra. Dessutom ... läs mer!
  • Vaccinets väg till barnen - UNICEF Sveriges blogg
   Vaccin skyddar barn från livshotande sjukdomar. Därför arbetar vi för att nå alla barn över hela jordklotet med olika typer av vaccin. Vi tar oss fram till svår&a... läs mer!
  • Vi är barnens röst i Almedalen - UNICEF Sveriges blogg
   Almedalen är ett viktigt forum för vårt politiska påverkansarbete. Vi startar veckan med att medverka i ett seminarium om migration som anordnas av Migrationsverket. Samtalet kom... läs mer!