Ideella engagemanget viktigt för Sverige!

Utan det ideella engagemanget, stannar Sverige! Det ideella, obetalda arbetet är viktigt och omsätter cirka 400 000 heltidsarbeten på årsbasis (och som kan läsas mer om här). Det ideella engagemanget synliggörs i en stor grad inom bland annat styrelsearbete som rör hemmet (som exempelvis engagemang i den lokala hyresgästföreningen) och inom fotbollen (som exempelvis barnets träningar).

Personlig intresse och ideellt arbete

Kombinationen mellan ens intresse och det ideella arbetet kan ses som en kombination – ju mer intresserad du är av någonting, desto mer vill du engagera dig för detta och gärna gör det på en ideell basis. Tänk dig musik – du gillar sång och sjunger gärna i kyrkokören och åker gärna på olika tillställningar för att sjunga, utan att behöva få betalt för utfört arbete. Ditt intresse för ditt boende kan vara stort – du engagerar dig gärna i styrelsearbetet för att kunna utveckla den fysiska och psykiska miljön för dig och dina grannar. Du gillar fotboll – du ställer gärna upp som fotbollskalle och engagerar dig för att ditt barn får åka på träningar och din helg försvinner i ett vips för att ditt barn och fotbollslaget ska kunna åka på träningshelg någonstans i landet.

Få som lyckas med att leva på det ideella engagemanget

Alvengrip och Albornoz två framgångsrika personer

Det är få som kan leva på sitt intresse, även om det finns några framgångsrika exempel! Fotbollsspelaren Miiko Albornoz som bland annat spelat för det chilenska landslaget och varit en framgångsrik spelare i Malmö FF, har möjliggjort så att han kan leva på sitt intresse.
   Även den personlige tränaren och föreläsaren Christopher Alvengrip, som brinner för frågor om ledarskap och hälsa, har haft sunda förutsättningar till att kombinera ett leverne med sitt intresse. Det finns med andra ord de som lyckas med att kunna nå sina mål, efter att ha arbetat många obetalda timmar. Men det primära när det gäller ideellt arbete är att det ska finnas ett genuint intresse för temat och ämnet och låt inte pengarna vara i fokus när du väljer ditt ideella engagemang.

Ta chansen att engagera dig ideellt

Får du chansen att arbeta med ditt intresse, ta chansen om du får denna möjlighet! För utan det ideella engagemanget, så stannar Sverige! Var en aktiv samhällsmedborgare – engagera dig i något ideellt eller ideell organisation och var en del av de 400 000 heltidsarbeten på årsbasis som påverkar civilsamhället.