Leo Messis monstergåva till Argentinas barn

De allra flesta av oss är ibland bekymrade över hur det ser ut runtom oss. I kvarteret, staden där vi bor eller situationen rent globalt. Och alla hyser vi väl lite till mans en vilja att hjälpa till där vi kan.

Musikhjälpen

Men våra personliga förutsättningar att hjälpa till skiljer sig från person till person. Under mottot Ingen kan göra allt, men alla kan göra något samlade Musikhjälpen 2015 in över 31 miljoner kronor i kampen mot klimatrelaterade katastrofer.

Från strax över 3 miljoner i premiären 2008 till den tiodubbla summan senast. Det visar på ett oerhört engagemang hos gemene man. Med önskelåtar för en 50-lapp, auktioner av alla de slag och hela 268 000 olika engagemang runt om i landet vittnar det om vi faktiskt bryr oss om varandra. Trots att media vanligtvis gör allt för att bevisa motsatsen.

Leo Messi

Leo Messi

Bill Gates

Bill Gates är en av världens största enskilda donatorer. Via Bill & Melinda Gates Foundation har sedan starten år 2000 skänkt mer nästan 30 miljarder dollar (!) till olika projekt världen över. I ljuset av detta kan det tyckas futtigt när du och jag sms:ar en 100-lapp till världens behövande. Men då ska man vara medveten om att den hundringen gräver ett större hål i plånboken än vad 30 miljarder dollar gör för mannen som ensam har en "BNP" i storleksklass med Kenya, som ligger på plats 80 av världens ca 180 länder.

Lionel Messi

Kungen av fotboll. Femfaldig vinnare av Ballon d'or. Mannen som kontrade med "Jag har inte skickat någon?" när Ronaldo hävdade att han sänts av Gud för att spela fotboll.

Leo Messi levererar. Mål i massor, naturligtvis, men även utanför planen. Hösten 2015 satte han sig ned och skrev en check till UNICEF Argentina, på 4.5 Miljoner Argentinska Pesos, vilket motsvarar nästan 4 miljoner svenska kronor. Och jag sätter gärna en rejäl slant på att det inte är sista gången han gör något liknande.
Under 2015 gjorde Messi 52 mål. Och många gånger ser det nästan ut som om killen bara "råkar" vara där bollen hamnar, och han gör mål i de konstigaste situationer, så som sig bör när det gäller en måltjuv av den kalibern.
Även om vissa helst tittar på Paris Saint-Germaine, med Zlatan i spetsen, så är "Leo" en fantastisk spelare att se, liksom för övrigt hela laget. Och det händer då och då att vissa satsar en liten peng på Barcas matcher. På motståndaren såklart, annar blir det ju inga odds på det tipset. Men det beror lite på vilket motståndet är, förstås. En del brukar gå in på Bet365 för att ha koll på all livefotboll – är det så att Barcelonas motståndare ligger sist i tabellen, kan en avstå från att spela, och bara njuter av matchen.

Så visst har vi alla olika möjligheter att göra skillnad för en medmänniska. Det viktiga är att vi faktiskt gör något, att vi någonstans tar ställning. Och det gäller för övrigt inte bara att ta ställning för andra människor. Vi har ju fler medresenärer på den här planeten som inte ens har en egen röst – djuren.

Och även där har det börjat hända underbara saker. Vi ser hur allt fler länder förbjuder djur på cirkus, hur man på allt fler håll i Thailand slutar med elefantridning för turister. Gör ett besök på World Animal Protection för att se hur du kan hjälpa djuren.