Ishockeytankar även på sommaren

Ishockey är inte den första sporten man tänker på mitt i sommaren, men det är snart dags för SHL att dra igång för ytterligare en säsong och både spelare och tränare kan knappt vänta på att få komma ut på isen igen.

Mitt i sommaren, alldeles inför OS i Rio – finns det verkligen någon som tänker på ishockey? Självklart gör de det och på bettingsajter som bet365 kan du året runt ta del av de senaste ishockeynyheterna om SHL och oddsen inför den kommande säsongen. Och det är en spännande säsong med flera nya spelare som väntar alla hockeyfans. Den 17:e september är det matchstart och de första lagen som möts är Malmö mot Frölunda på Malmö Arena och Luleå mot Linköping på Coop Norrbotten Arena.

Nytt inför SHL

Just nu värvas det spelare om vart annat och som vanligt har flera av lagen tittat mot NHL. Bland annat har HV71 värvat backen Dylan Reese för att förstärka backsidan. Reese har spelat 78 matcher i NHL och teamledningen ser fram emot att se vad han kommer tillföra. Men det är inte bara NHL lagen tittar på, spelare från AHL (American Hockey League) och KHL (Kontinental Hockey League) är också hett eftertraktade. Bland annat har Luleå plockat in två nya centers, Kael Mouillierat, AHL, och Tim Kennedy, KHL.

Men det har inte bara varit en dans på rosor. Några som har haft en tung silly season är Frölunda. Glädjen och lyckan efter SM-guldet varade inte länge och en efter en har spelare valt att byta lag, till och med byta liga. Senast i raden att lämna laget är Spencer Abbott, som kommer att åka tillbaka till hemlandet Kanada. Det ryktas även om att målskytten Ryan Lash kommer att lämna laget för att gå till KHL.

Engagerade tränare året om

Det är ganska självklart att spelarna på elitnivå fortsätter att träna på sommaren, både fysisk träning på gym och taktisk träning i rinken. Men när det gäller juniorhockeyn är det inte lika självklart att det erbjuds träning. Både tränare och spelare åker ofta iväg på semester med sina familjer och det kan vara lika svårt att hitta datum för träningar som att få med sig tillräckligt med spelare. Men vad krävs för att hålla ishockeyn vid liv även på sommaren – jo, engagerade tränare.

Junior som elit längtar tills att ishockeysäsongen börjar igen.

Junior som elit längtar tills att ishockeysäsongen börjar igen. Bilden hittas här.

Det behövs fler engagerade tränare som förstår hur viktigt det är att fortsätta träningen även under lov och varma årstider. Det är från juniorhockeyn som de nya talangerna kommer och ett uppehåll på två till tre månader påverkar både spelkvaliteten och intresset.

Viktigt att tänka på som ledare är att man anpassar träningen samtidigt som man gör den rolig. Det är mycket annat som händer på sommaren som kan ta fokus från hockeyn och det måste man ta hänsyn till. Kombinera bad och utomhusaktiviteter med t ex teamövningar och fokusera på hur ni kan bli bättre som lag. Titta på hur spelarna på elitnivå gör och ert ishockeylag kommer utan tvekan att ha en fördel mot de som inte tränar på sommaren.