Idrottsstjärnor som ger tillbaka och hur du kan vara med

Det finns flera sätt att ge tillbaka till samhället och världen på. Inom sportvärlden finns det flera idrottsmän och idrottskvinnor som arbetar för att ge tillbaka, både genom att skänka pengar men även genom kunskap och tid. Det kan handla om allt ifrån att hjälpa den lokala idrottsverksamheten till att arbeta för hjälporganisationer som UNICEF och SOS Barnbyar. Deras engagemang leder inte bara till att världen blir en lite bättre plats, den inspirerar även andra att engagera sig – vare sig man är idrottsstjärna eller en vanlig medborgare.

Tennis för välgörenhet

Både svenska och internationella tennisstjärnor är engagerade i olika välgörenhetsprojekt. Bland annat startade Robin Söderling för några år sedan en egen stiftelse för sjuka och utsatta barn. Spelare som Roger Federer och Serena Williams arbetar båda med välgörenhet vid sedan av sina karriärer. Både i form av stiftelser för idrottstalanger och genom att delta i olika välgörenhetsmatcher samt andra idrottsevenemang.

Även Rafael Nadal, den förste spelaren att vinna Franska Öppna tio gånger, är mer än bara en tennisspelare. Tillsammans med sin tränarstab har spanjoren startat en tennisskola där fokus ligger på barn och ungdomars utveckling och han deltar ofta i olika insamlingar. Han har även varit med och startat upp en skola för utsatta barn i Indien. Enligt sportnyheterna på https://extra.bet365.com/news/sv/, är han återigen en av favoriterna att vinna US Open och oddsen för vinst ligger på 6,00. 

Serena Williams

Serena Williams

(Bilden heter "Serena Williams" och är tagen av Doha Stadium Plus)

Även Björn Borg, som inte har varit i rampljuset på flera år, dyker ibland upp i välgörenhetssammanhang. För några år sedan auktionerade han bland annat ut racketen han spelade med under 70-talet samt hans klassiska vitrandiga tävlingströja. Pengarna gick oavkortat till förmån för Cancerfonden.

När pengarna inte räcker till

Zlatan Ibrahimovi? har samarbetat med flera välgörenhetsorganisationer och auktionerat ut både tavlor och foton till välgörandeändamål. Han har även varit med och finansierat svensk idrott ur egen ficka. När fotbollslandslaget för lindrigt utvecklingsstörda inte hade medel nog att delta i världsmästerskapet var Zlatan snabb med att fråga: ”Hur mycket kostar det att åka?”. Utan att tveka förde fotbollsstjärnan över de 350 000 kronorna som behövdes och Sverige kunde representeras i ett VM i fotboll. 

 

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic

(Bilden heter "Zlatan Ibrahimovic"  och är tagen av Doha Stadium Plus.)

En annan fotbollsstjärna som har ställt upp med finansiella medel är Cristiano Ronaldo. När en 10-årig pojke behövde genomgå en livsviktig hjärnoperation donerade Ronaldo 800 000 kronor för att operationen skulle kunna genomföras.

Alla kan vara en eldsjäl

Man behöver inte vara en känd idrottare med ett stort bankkonto för att vara med i kampen om att utrota sjukdom eller orättvisor. Det finns flera sätt att hjälpa till och det kan handla om att man ger allt ifrån tid till att man erbjuder sin hjälp. Tillsammans med andra i orten man bor på kan man starta insamlingar av olika slag och anordna både loppisar och roliga event där intäkterna från t.ex. grillning eller inträde går till välgörenheten. Med lite fantasi kommer man långt och kan göra skillnad.