Fotbollen, en väg ifrån utanförskap

Fotbollen är mer än bara en sport och den, och alla som är verksamma inom den, har hjälpt både flickor och pojkar från alla samhällsklasser. Svensk elitfotboll är fasta i sin ståndpunkt om att fotbollen ska skapa gemenskap och tolerans – utöver att vara ett roligt spel och en sport. Fotbollen har på flera platser, inte bara i Sverige, varit en räddning för de som har hamnat utanför samhället och de som behöver komma ifrån en hemmamiljö som inte uppfyller kraven för att vara bra. Inom fotbollen har de funnit en gemenskap som har gjort dem till mer än bara idrottare.

Fotbollen kan hjälpa unga att komma ifrån kriminalitet.

(Fotbollen kan hjälpa unga att komma ifrån kriminalitet. Bild här ifrån)


En väg ut
Det finns flera exempel på hur fotbollen har hjälpt människor. Bland annat hjälpte den AIK-spelaren Martin Mutumba genom sin uppväxt i Rinkeby. Efter att han hamnat på villovägar i samhället och blivit dömd för misshandel lyckades han ta sig tillbaka och bli en viktig allsvensk proffsspelare. Nu har han valt att ge tillbaka för all hjälp han fick. Tillsammans med Bojan Djordjic, även han spelade i AIK, har han åkt tillbaka till sin barndomsstad och startat ett fotbollslag. Hans mål är att hjälpa ungdomarna som i Rinkeby har lätt att fastna i en kriminell värld. Han menar att klubben Rinkeby United ska vara mer än en klubb. De vill engagera sig i samhället genom att skapa en stabilitet och trygghet för de som behöver den. De spelar inte bara fotboll och utan umgås utanför träningen, tittar på allsvenskan live eller hittar på roliga aktiviteter tillsammans.

Även författaren och den före detta fotbollsspelaren Martha Söderberg fann stöd inom sitt fotbollslag. Under sin uppväxt slussades hon runt på olika ungdomshem och hennes enda fasta punkt var sporten. Efter att själva intresset för spelande slocknade har hon fortfarande varit en aktiv supporter och hon har med sitt skrivande lyft fram hur viktig sporten är för samhället. Den stärker jämställdheten, kan lindra oro och vara en flykt till en plats där man får uppleva en gemenskap och få stöd från både vuxna och jämnåriga.

Vad kan Du göra?
Du som utomstående spelar en viktig roll för att fotbollen ska vara en trygg och rolig plats. Är du förälder till ett barn som spelar fotboll, eller som deltar i någon annan form av idrottsverksamhet, är det viktigt att du är stöttande och uppmuntrande – både gentemot tränare, domare och alla lagdeltagare. Det händer allt för ofta att en förälder tar sitt barns prestationer personligt och det kan leda till stora gräl och osämja – vilket är precis det svenska fotbollsförbundet jobbar mot att undvika.

Även om du inte har barn, eller egentligen inte har någon koppling till fotbollen mer än ett intresse, kan du fortfarande engagera dig i sporten. Du kan prata med befintliga klubbar och ledningar och komma med förslag på hur idrotten kan bli bättre, arrangera roliga tävlingar och insamlingar till klubben osv. Det är egentligen bara viljan och fantasin som sätter gränser och varje klubb tar som oftast emot alla hjälpande händer de kan få.