Engagerade idrottsföreningar gör skillnad

Inom politiken talar man ofta om att man måste göra en skillnad. En skillnad för miljön, en skillnad för ensamkommande och en skillnad för barn och ungdomar. Men det är lätt att det tar stopp i processen när man ska göra ord till handling. För att underlätta arbetet har flera idrottsföreningar engagerat sig och tagit egna initiativ för att hjälpa till att göra en skillnad, vare sig det är för människor, djur eller natur. 


Unga individer
Bild: Pixabay

Det finns många idrottsklubbar som arbetar för att välkomna nyanlända människor och det kan handla om alltifrån att man startar nybörjarlag  för äldre ungdomar och vuxna, att man erbjuder gratis inträdesbiljetter för att titta på matcher eller att man helt enkelt bjuder in utomstående till klubben för att se hur verksamheten fungerar. Stora idrottsklubbar som fotbollsklubben Malmö FF och ishockeyklubben Färjestaden arbetar mycket med sina ungdomsföreningar. Både för att utveckla framtida idrottsmän och idrottskvinnor men också för att utveckla dem till självständiga och rättvisa individer. Om du vill hålla dig uppdaterad om hur de går för de respektive klubbarna kan du läsa mer här: https://extra.bet365.com/news/sv/. Malmö FF har oddsen på sin sida för att vinna Allsvenskan igen och Färjestaden gick till kvartsfinal i SM-slutspelet. 

Att sport är en källa för gemenskap och utveckling är väl känt för den som har koppling till idrott. Men om man aldrig har varit delaktig eller har föräldrar som har varit det, kan det vara svårt att veta vad ett medlemskap innebär. Det kan därför vara extra svårt för barn och ungdomar med en invandrarbakgrund att gå med i en idrottsförening, just på grund av att föräldrarna inte känner till vad det innebär. Därför har projektet Mångfald och Inkludering startats. Där vänder man sig till att utbilda föräldrarna om idrottsföreningars verksamheter. Det räcker inte att man enbart fokuserar på deltagarna, man måste kunna förklara deltagandets syfte.

Förutom att man får vara med och utöva en sport man tycker är rolig leder idrott till att individerna utvecklas. De lär sig samarbete, att respektera varandra och de får känna sig delaktiga i en gemenskap. Det är samtidigt mycket viktigt att ungdomarna får vara med och styra vad som händer i klubben/gruppen och att ledarna vägleder dem till rätt beslut. Dessa är gemensamma nämnare för många svenska idrottsklubbar samt att man ska välkomna alla oavsett etnicitet, kön och socioekonomisk bakgrund.

Flera idrottsföreningar väljer att slå ett slag för miljön. Förra året samarbetade 70 idrottsföreningar tillsammans med Pantamera/Returpack och den ideella föreningen Städa Sverige. Tillsammans samlade man in över 23 ton skräp som gick till återvinning. I år fortsätter projektet och ännu fler föreningar har bett om att få vara med och städa upp Sveriges offentliga platser, kuster och vatten samt särskilt utsatta områden där det slängs ofantliga mängder skräp. Projektets syfte är att öka återvinningen samt förmedla kunskap om varför det är så viktigt att källsortera och återvinna. 

Sopkorg
Bild: Pixabay