Det krävs mer än bara engagerade tränare

Under hösten har det varit mycket skriverier om elitsatsning inom barn- och ungdomsidrotten. Inte bara har det varit diskussioner om det är rätt eller fel, det har även diskuterats hur satsning ska ske på bästa sätt och både tränare och kända idrottsstjärnor har gjort sina röster hörda.

Den här diskussionen har däremot inte bara handlat om barn och ungdomar. Frågan om hur vi faktiskt ska behålla våra framgångsrika idrottare som just ”eliter” har också kommit på tal. Här har många lagt allt ansvar på tränarna, vilket i sin tur har fått många tränare att protestera. Flera fotbollsklubbar granskar nu sina ledningar för att ta fram en fungerande stab. Bland annat rapporterar bet365 att Djurgården har anställt AFC-Uniteds före detta tränare Özcan Melkemichel i hopp om att han kan ta klubben till en ny era. Även om Allsvenskan är slut för den här gången pågår fortfarande Ligacupen U19 och AFC-United (3,00) har oddsen i den kommande matchen mot FC Djursholm (1,72) emot sig, trots att det förutspås att bli en jämn match. 

”Det får inte bli för seriöst”, säger Zlatan

Blir man en bättre idrottare av att segregeras från sina kompisar i tidig ålder, drillas hårt och enbart tillåts att hålla på med sin sport och inte träffa kompisar eller satsa på skolan? Föder det kamratskap och fostran för vuxenlivet, vilka är grundstenarna för det svenska idrottsförbundet? Alla svarar nog ”nej” på de frågorna. Ändå stöter man på elitsatsning allt längre och längre ned i åldrarna. Men nu har både föräldrar, tränare och idrottsstjärnor satt ned foten.

Zlatan Ibrahimovic sa i en intervju till Lilla Aktuellt att fotboll idag kan bli för seriöst, och att han inte gillar det. Han säger att det viktigaste är att ”kidsen ska ha roligt” och att inlärningen måste vara rolig samtidigt som den utvecklar.

Västmanlands länsidrottschef Maria Engelfeldt håller med och menar att tidig elitsatsning inte föder nya stjärnor, det är snarare tvärtom. Statistiken visar även att fler ungdomar slutar med sina idrottsaktiviteter när de kommer upp i tonåren. Orsaken är att sporten slutar att vara rolig och att man inte får uppmärksamhet om man inte är bäst.

Hjälper tränarna att bli bättre

Det är enkelt att vända sig till tränarna när man vill hitta någon att skylla på. Men vem vänder sig tränarna till när de behöver stöd? IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson berättade in en intervju att han är orolig över situationen, och säger att utvecklingen inte är bra för Sverige som idrottsland. Utvecklingen, framför allt inom fotbollen, går inte längre framåt och det är enklare att byta tränare än att söka efter huvudproblemet.

För att få bukt med detta har Skånes fotbollsförbund tagit ett steg på vägen. Istället för att elitsatsa på barnen väljer man att satsa på ledarna. De vill bli det första distriktet som visar att man kan ta fram talangfulla och passionerade unga idrottare med hjälp av utbildade, positiva och framåtsträvande ledare. Skåne hoppas nu att de kommer vara förebilder för andra och att de lyckas engagera och uppmuntra både stora klubbar som mindre föreningar att göra samma sak.

 

 

Engagerade tränare

Engagerade tränare


(Bilden är tagen av nyaperspektiv.)