Att ha en förebild att se upp till

Vad motiverar oss mer än en förebild? Någon som man ser upp till och som verkar vara en fantastisk person både privat och inom sitt arbete. Någon som kämpar för en sak som är rätt och som ser till andras välmående, och inte bara sig själv. Det är olika för alla vad man söker för kvaliteter hos en förebild. Några ser upp till personer som verkar klara allt på en gång, medan andra ser upp till de som har kämpat sig till att bli bäst inom sitt område.

Det är viktigt att man inte blandar ihop en förebild med en idol. Definitionerna kan verka lika varandra, men en förebild är mycket mer än en idol. En förebild är någon som motiverar oss till att bli ännu bättre, vare sig det gäller som person eller inom en idrott.

Idrottsstjärnor som är mycket mer

Många har idrottsstjärnor som förebilder, men det kan vara svårt att se personen bakom prestationerna. De som tycker om att spela på fotboll ser Cristiano Ronaldo, vars klubb Real Madrid tros vinna La Liga 17/18 med oddsen 2,00, främst som en målgörande fotbollspelare. De missar bland annat att han under flera år har varit ambassadör för Rädda Barnen och startat upp både skolor och sjukhus.

Dagens mediaövervakning och sociala medier har däremot öppnat upp bilden av både idrottsstjärnor och andra kända personer.  Man kan nuförtiden följa sina förebilder och se hur de hanterar allt från vardagliga situationer till hur de laddar upp inför en kommande tävling eller match.

Larger than life

(Bilden heter "Larger Than Life"  och är tagen av Simon Harriyott.)

En förebild inspirerar inte bara inom ett enda område. Att man har en idrottare som förebild behöver inte betyda att man utövar samma idrott. Det finns många som har tennisproffset Rafael Nadal som förebild på grund av hans enorma passion och kämpaglöd – utan att själva någonsin ha hållit i en tennisracket. Det fina med förebilder är att man kan plocka fram deras egenskaper oavsett vilken situation man är i. Passion, arbetsmoral och en kämpaglöd är inte unikt för idrottsvärlden, de behövs, och finns, också inom andra områden i livet.

Rafael Nadal

(Bilden heter "Rafael Nadal"  och är tagen av y.caradec.)

Vad man ska tänka på

Det finns inga riktlinjer för hur man ska bete sig för att vara en förebild. Det finns heller inget självklart svar på vem som är en bra förebild. Det kan vara en förälder, en kändis, en lärare, en kollega eller tjejen nere i kiosken. En förebild gör att betraktaren vill försöka att bli bättre och göra minst lika bra ifrån sig. Detta gäller i alla situationer: på jobbet, i skolan, på träningen eller i livet överlag.

Det är däremot viktigt att komma ihåg, att vem man än har som förebild också är en människa. Förebilder är inte gudar som aldrig kan göra fel. Det är viktigt att man funderar på vad det är man tycker är bra med personen, eller personerna, och vad man tycker är mindre bra, för att plocka med sig de bästa egenskaperna.