Alla kan göra något, idrottsstjärnorna har redan börjat

Mer än någonsin är vi medvetna om de fruktansvärda situationerna som råder runt om i världen. I och med att världen har blivit mindre med hjälp av internet och media har vi fått kunskapen om att allt inte är lika gott och säkert som i lilla trygga Sverige.

Barn, ungdomar, kvinnor och män lider av brist på mat, vatten, skydd från naturen, de bor i krigsdrabbade länder och behöver få ökad kunskap. Det råder en brist, på alla kontinenter, av mat och rätten till sjukvård. Fler och fler naturkatastrofer och olyckor sker i världen och vi måste se till att hjälp alla – innan det är för sent.

Flera idrottsstjärnor från världens alla hörn gör allt för att höja medvetenhet hos allmänheten. Från fotbollsstjärnor till friidrottare, de gör allt för att människor i världen ska få lika rättigheter och få chansen till ett bra liv.

sacca-engagera-dig
(Fotot taget av Saca https://www.flickr.com/photos/sacca/3471199535)

Genom idrott kan hjälp komma

Flera svenska idrottsstjärnor är idag ambassadörer och skapare av välgörenhetsorganisationer. Här är några av dem:

Kajsa Bergqvist, höjdhopperska, blev 2005 ambassadör för UNICEF. Under ett träningsläger i Sydafrika fick hon se misären som råder i flera områden av landet och hon kände att hon var tvungen att göra något. Med Kajsas hjälp har flera människor fått tillgång till vatten, mat och sjukvård. Barn har fått chansen att gå i skola och hon har själv åkt tillbaka till Afrika för att hjälpa till med arbetet.

Henrik "Zäta" Zetterberg, ishockeyproffs, och hans fru är båda involverade i olika välgörenhetsarbeten. Det har öppnat en skola i Etiopen och "Zäta" har köpt en av flyglarna på Jue Louis Arenan, så att svårt sjuka barn tillsammans med sina familjer kan få möjligheten att gå och titta på sina favorit-idrotter.

Zlatan har under de senaste åren engagerat sig inom välgörenhet. Förutom att skänka enorma summor för att rädda utsatta barn har han ägnat sig åt att hjälpa handikapps-idrotten framåt. När VM i fotboll för de lindrigt utvecklingsstörda inte hade råd att delta såg Zlatan till att den nödvändiga summan direkt sattes in på lagets konto. Han har även rustat upp flera fotbollsplaner i sin gamla hemort Rosengård, Skåne, och han är ett aktivt stöd för organisationer i Sverige som stödjer forskningen kring HIV och barndiabetes.

Robin Söderling, tennisspelare, har startat sin egen stiftelse för att hjälpa utsatta barn och golfaren Henrik Stensson har en egen barnfond, han arbetar med Childhood, SOS barnbyar, FIFH och han främjar utvecklingen av handikapps-golfen.

En tjatig slogan med en tung innebörd

"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något", det kanske låter tjatigt i mångas öron, men det är sant. Det är jobbigt att höra och se misären runt omkring oss. Men den finns där och vi får inte blunda. Vi får inte blunda för orättvisor och de fruktansvärda omständigheterna som råder. Vi är alla människor, med samma rättigheter och rätt till livet.

Hjälp till att göra världen till en bättre plats!